muzeum6d Kołobrzeg
muzeum6d Kołobrzeg

Produkty regionalne w Kołobrzegu – tradycja i historia

Home > Aktualności > Bez kategorii > Produkty regionalne w Kołobrzegu – tradycja i historia
muzeum6d Kołobrzeg

Dodane 17 października 2022

Dlaczego produkty regionalne są tak ważne. Jakie produkty regionalne można znaleźć w Kołobrzegu?

Niemal każdy region posiada swoje unikalne produkty i potrawy z których, jego mieszkańcy są dumni. Tradycje tych produktów, ludzie tworzyli przez wiele wieków, dlatego ważne jest, aby czcić te tradycje i nie pozwolić, żeby ich wysiłek poszedł na zmarnowanie. Podtrzymywanie tej tradycji i jej ochranianie jest dzisiaj bardzo ważnym zadaniem. Produkcja i spożywanie tychże artykułów spożywczych pozwala nam nie zapomnieć o naszej przynależności do regionu czy to swojego kraju. Natomiast ludziom, którzy przybywają do jakiegoś miejsca, te potrawy pomagają poczuć klimat, miejsca, w którym się znajdują. Region pomorza, w tym Kołobrzeg i jego okolice również nie wyłamują się z tego i również mają listę rzeczy, którymi mogą się szczycić. W poniższym artykule chciałbym przedstawić najbardziej znane i lubiane produkty potrawy i pamiątki z Kołobrzegu.

Śledź i Ogórek Kołobrzeski

Tym, co posiada każdy region, są wyjątkowe przepisy lub same potrawy. Pierwszym z nich jest potrawa nazywana potocznie Śledzikiem Kołobrzeskim. Marynowanie ryb rozkręciła się na dobre Kołobrzegu w roku w latach Po II wojnie światowej, kiedy to na dużą skalę, zaczęły działać w Kołobrzegu przedsiębiorstwo Barka oraz Spółdzielnia Bałtyk obydwa z tych zakładów powstały w latach 50 XX wieku i zatrudniały bardzo wielu mieszkańców tutejszych okolic. Obydwa zakłady czerpały inspiracje wczasów przed wojną. Wielu mieszkańców również samodzielnie dokonywało marynowania. Natomiast, tradycja samego Śledzia Kołobrzeskiego, sięga już 40 lat wstecz od czasów obecnych (powstała na przełomie lat 70. i 80. XX wieku). Jest to potrawa, którą podaje się na Wigilię tutejszym regionie i zaskarbiła sobie uznanie wśród ludzi, którzy tu przyjeżdżają. Śledź Jest przyrządzany ze świeżo wyłonionej ryby, czemu sprzyjają oczywiście ogromne rybackie tradycje tego miasta. Śledzia następnie marynuje się w odpowiednio przygotowanym kamiennym garnku. Kolejnym etapem jest zalanie go w occie i dodanie do niego przypraw. Następnie ryba powinno się pozbawić skóry i potrzymać w wymienionej zalewie trzy dni. Potem przychodzi etap, w którym śledzia należy podzielić na odpowiedniej wielkości, najlepiej niewielkie kawałeczki, następnie trochę „popieprzyć” i dodać papryki. Śledzie można również pozostawić w całość, a następnie zwinąć. Śledź podany w tejże formie nazywa się rolmopsem (Są one takiej formie dodatkową ozdobą na stole). Potem nadchodzi czas na cebulę i zalew z oleju, w którym ryba powinna przebywać około miesiąca. Po miesiącu nadaje się ona do podania jako posiłek. Śledzik Kołobrzeski jest doskonałym potrawą, ale może być również prezentem dla fanów polskiej, tradycyjnej kuchni. Następnym przygotowanym produktem, który należy do jednej z największych atutów tutejszej kuchni, jest Ogórek Kołobrzeski. Tradycja ta ma swoje początki już w czasach przed II wojną światową, które po 1945 roku ludzie osiedlający się tutaj kultywowali. Przygotowywane są na podstawie wody, uzyskiwanej ze źródła solankowego dlatego ich smak jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Sposób jego przygotowania wygląda bardzo podobnie Do tych, które przygotowuje się w innych polskich domach, jedyną różnicą są troszkę inne proporcje i korzeń chrzanu i koper. Poza tym oczywiście dodaje się odrobinę czosnku oraz liść porzeczki. W 2004 roku ogórek kołobrzeski wygrał nagrodę w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo — Smaki Regionów”, natomiast 2018 bardzo zbliżony produkt Kiszone zielone pomidory na podstawie solanki Kołobrzeskiej zdobyły nagrody w konkursie „Perły”.

Piwo Colberg

Kołobrzeg jest znakomitym miejscem dla piwoszy, ponieważ możemy tu znaleźć piwo Colberg. Piwo to ma swoje tradycje od roku 1807 i można je uznać za tradycyjny, Kołobrzeski produkt. Na terenie Kołobrzegu działa Kołobrzeska Fabryka Piwa. Jej celem powstania było odnowienie tradycji, która istniała tutaj wiele, wiele lat temu. Miejski browar powstaje w tak zwanej Wieży Ciśnień znajdującej się na ulicy Budowlanej. Piwo oczywiście jest warzone na terenie Kołobrzegu, by być uczciwym wobec mieszkańców i promować tutejszy region. Najsłynniejsze piwa, jaki możemy to kupić noszą nazwy Colberg IPA, Colberg Pszeniczne, Colberg Pils czy Colberg Black. [h2]Ser Bałtycki[/h2] Nie można także zapomnieć o tradycjach serowych na Pomorzu, których najlepszą reklamą jest tzw. ser Bałtycki. Ser Bałtycki jest produkowany z krowiego mleka. Zalicza się go do serów podpuszczkowych oraz dojrzewających. sery podpuszczkowe są to sery, których masa jest otrzymywana przez denaturację mleka podpuszczką. Ser Bałtycki znany swojego łagodnego smaku i lekkiej kwaśności. W rejonie Pomorza najsłynniejszą firmą produkującą ser Bałtycki jest firma Mlekosz.

Palarnie kawy w Kołobrzegu

Kołobrzeg słynie również z doskonałych palarni kawy. Wypalać to kawę zaczęło się długi czas temu, obecnie w Kołobrzegu możemy znaleźć kilka wspaniałych miejsc, w których można kupić doskonałą kawę, jako wspaniały prezent dla kogoś bliskiego. Taki miejscem jest Colberg Coffee, znajdujący się na ulicy Dubois 21A, czyli na popularnie zwanej „Złotej Uliczce”. Colberg Coffee posada zarówno swoją palarnię kawy z poszanowaniem, która czaruje historię i tradycją kawową tego miasta i można kupić przykładowo tzw. Mieszanka kołobrzeską, jak i własną kawiarnię, w której można wypić „małą czarną” i nie tylko.

Pamiątki i oryginalne rzeczy posiadające klimat Kołobrzegu

Nie można nie wspomnieć o wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju pamiątek, które możemy tutaj zakupić. Wiadomo, że wszelkie rzeczy będą związane z tematem morza i miasta. Znajdziemy tutaj liczne repliki Latarni Morskiej, kartki widokowe z morzem i tutejszymi plażami. Licznie reprezentowane są również wyroby wykonane z bursztynu, który podobnie jak w innych miastach i wsiach nadbałtyckich jest bardzo popularnym materiałem do wyrobu wszelkiego rodzaju naszyjników, pierścionków czy innych błyskotek. Wszelakie produkty znajdziemy zarówno sezonowych sklepach powstających przy najczęściej uczęszczanych częściach miasta Kołobrzeg, jak i stacjonarne sklepy, wśród których znajdą się takie, których tradycja sięga już ponad pół wieku. W tym nadmorskim mieście Możemy również natknąć się na wiele giełd staroci, w których możemy znaleźć pamiątki z ubiegłych dekad. Są to okazy wyjątkowo ładnej porcelana, która zwraca uwagę przybywających tutaj turystów, a także wyjątkowe książki, płyty winylowe, a także pamiątki związane z dawną historią samego Kołobrzegu.

Inne atrakcje

Sprawdź